Pay With:
Kies uw taal:

Over Turkije - Vakantie

Zon, zee, strand en de relatief goedkope prijzen maken Turkije een populair vakantieland. Er is veel te doen tijdens uw vakantie Turkije, zoals watersport, een bergwandeling en zelfs de wintersport is er vertegenwoordigd. Dan hebben we het nog niet eens over de historische bezienswaardigheden gehad of een stedentrip naar Istanbul: de stad die Europa en Azië verbindt via een enorme brug over de Bosperus.

De natuur, we vergeten bijna de bijzondere natuur van Turkije: witte kalkterrassen in Pamukele, zoutwoestijnen, tufsteenlandschap van Cappadocië en de beboste, hoge bergen in het oosten van Turkije waar nog veel nomaden leven.

Bevolking
De Turkse bevolking is een samensmelting van verschillende steppenvolkeren uit Centraal-Azië. In de loop der tijd echter zijn deze groepen zo versmolten dat hun identiteit opging in dat wat wij Turken noemen. Turkije heeft ongeveer 55 miljoen inwoners. Er zijn in het huidige Turkije, nog steeds etnische groepen die wel hun identiteit in min of meerdere mate behouden hebben.
Een goed voorbeeld hiervan zijn de Koerden die met tien miljoen de grootste minderheid van Turkije vormen. Hun streven naar een zelfstandige staat is politiek zeer omstreden. Na de Koerden zijn de Arabieren met 1% van de Turkse bevolking de grootste minoriteit. Dan zijn er nog de Tjerkessen (205.000 mensen) uit de Kaukasus, met hun blonde haren en blauwe ogen. Van veel kleinere omvang maar zeer interessant is de kleine groep (40.000) Arameeërs (Syrische
christenen).
Andere etnische minderheden zijn: Joden (die nog steeds ‘Ladino' spreken, Spaans uit de zestiende eeuw) Turkmenen, Karakalpaken, Tataren (allen afkomstig uit Centraal-Azië) Albanezen, Bosniërs, Pomaken (allen volkeren uit de Balkan).
De islamitische cultuur kwam in Turkije onder de Seltsjoeken en later de Osmanen tot grote bloei, maar ook in het huidige Turkije is de islam nog een niet te onderschatten factor in het maatschappelijke en politieke leven. Dit ondanks Atatürks vurige streven om van Turkije een volledig seculiere staat te maken, naar westers model.Turkije heeft in totaal 2.648 km aan landgrenzen met volgende 8 buurlanden:
Griekenland - Europees - 206 km - Christelijk met een Turkse minderheid
Bulgarije- Europees - 240 km - Christelijk met een Turkse minderheid
Georgië - Aziatisch - 252 km - Christelijk Minderheid in Turkije
Armenië - Aziatisch - 268 km - Christelijk oudste christelijke republiek
Azerbadjan - Aziatisch - 9 km - Islamitisch Turks
Iran - Aziatisch - 499 km- Islamitisch Perzisch
Irak - Aziatisch - 352 km - Islamitisch Arabisch
Syrië - Aziatisch - 822 km - Islamitisch Arabisch

De Turkse Keuken
De Turkse keuken is een van de betere in de wereld, (na de Franse, Chinese en de Italiaanse). De gerechten worden licht pikant gekruid, de kebabs zijn heerlijk. Vooral een doner kebab (lamsvlees) is de moeite waard. Meze zijn kleine, fijne voorgerechten en cacik is een typische lekkere yoghurt. Ook de corba (soep met graankorrels en yoghurt) smaakt heerlijk. Feta is een lekkere geitenkaas, die men eet met olie en wat peper. Visgerechten kunnen het beste in de kustgebieden gegeten te worden.
Baklava is een gewild nagerecht en ook lokum (Turks Fruit) is populair.Raki (anijssmaak) is het nationaal aperitief. Raki wordt verzacht met water en een blokje ijs. Zuivere raki is kleurloos, met water kleurt hij wit. En bij maagkrampen of darmklachten kan een raki de problemen helpen verminderen. Het alcoholpercentage van de raki ligt rond de 45 %.Turkije heeft redelijk bier (Efes en Tekel ) en redelijke wijnen (Doluca Riesling, Karmen, Yakut), hoewel vergelijking met de Franse wijnen niet opgaat. De muntthee (cai) is lekker (aanbevolen ook bij buikloop) de zwarte en appelthee wordt veel gedronken. Turkse koffie is smaakvol, de gewone koffie is meestal Nescafe. Sade is niet gesuikerde Turkse koffie. Orta is matig gesuikerd en Serkerli sterk gesuikerd. Een goede dorstlesser is Ayran, een ongezoete yoghurt met bruisend mineraal water.

Proef eens de vele gerechten die worden aangeboden in de vitrines van de vele restaurantjes. Je kunt van alles een beetje laten serveren, men stelt het zeer op prijs als je de Turkse gerechten wilt proberen. Het menu wordt aangeboden op grote borden die voor de deur staan, kijk rustig naar het aanbod, men probeert je wel zo snel mogelijk binnen te loodsen maar dat is de werkwijze in Turkije en dat is niet alleen bij de restaurants. Als je voor de eerste keer in Turkije komt is het even wennen. Prijzen kunnen nogal uiteenlopend zijn. Vis is duur in Turkije, vraag eerst naar de prijs. Ga eens eten in een echt Turks restaurant, het ziet er uit als een cafetaria en is niet luxe ingericht en er wordt geen alcoholische drank geserveerd. Waar veel Turkse mensen zijn is het meestal goed om te eten. Neem eens een kijkje bij de kok in de keuken, hij stelt dat zeer op prijs. Appel en/of zwarte thee wordt je altijd gratis aangeboden. Eet geen onverpakt ijs. Drink (mineraal) water moet je kopen. Turkije heeft alle seizoenen van het jaar een groot aanbod van vers fruit, bezoek eens een Turkse markt.

De Turkse keuken kent een nagenoeg duizendjarige traditie. Het islamitische geloof en een sterk nationaal gevoel garanderen haar duurzaamheid.

De beperkingen van de religieuze voorschriften heeft geenszins voor een eenzijdige voeding gezorgd.

Turkije verrast elke toerist met bijna grenzeloze hoeveelheid kostelijke gerechten. De sterk uiteenlopende klimatologische omstandigheden maken een grote verscheidenheid in landbouwproducten mogelijk. Bovendien zijn er duidelijk contrasterende invloeden merkbaar vanwege Turkije's historische en geografische schakelfunctie tussen Europa en Azië. En niet in de laatste plaats maken de creatieve Turkse kokkinnen de maaltijd elke dag weer tot een nieuwe belevenis.

Jullie zullen genieten van voortreffelijke smaak van deze gerechten, ik wens jullie alvast smakelijk eten.

 

 

Over Turkije - Zon en Strand

Tijdens een zonvakantie in Turkije geniet je van zon, zee en strand maar ook van massages, lekker Turks eten, goedkope kleding en andere zaken. Wist je overigens dat een vliegreis naar Turkije slecht 3 uur duurt?

Het is niet voor niets dat Turkije steeds populairder wordt. In Turkije kun je ontsnappen aan het massatoerisme en het is er nog redelijk tot erg goedkoop.

Boek dan uw reis naar de fraaie baaien en stranden aan de Egeïsche kusten in het zuiden van Turkije.

 

 

Over Turkije - Het klimaat

Inleiding
Het klimaat van Turkije kent veel verschillen. Het land is groot en heeft veel landschappen. Aan de zuidkust is het heerlijk vertoeven, maar in de winter valt veel neerslag. Aan de noordkust is de kans op regen het hele jaar door aanwezig en is de hitte minder zwaar. Het oosten kent strenge winters met in de bergen bij Erzurum in januari nachttemperaturen die gemiddeld dalen tot -12 graden. In het midden van Turkije is het klimaat het beste uit te houden. Zomers zijn de nachten lekker koel.

Klimaat
Het Turkse klimaat is net zo afwisselend als het landschap. Elke regio heeft een ander klimaat. Langs de kust in het westen, zuiden en delen van het noorden heerst een Middellandse Zeeklimaat. Dit is een gematigd klimaat met een droge hete zomer. Het Centraal Anatolische hoogvlakte en de bergen in het oosten hebben een landklimaat met een warme zomer. In de bergachtige gebieden zijn de winters streng en op sommige plaatsen maakt uitgebreide sneeuwval de wegen maandenlang onbegaanbaar.

De Middellandse Zeekust
Specifiek voor de west- en zuidkust is het Middellandse Zee klimaat met zijn droge warme zomers en regenachtige winters. De kusten van de Egeïsche en Middellandse Zee garanderen van de vroege lente tot de late herfst zonneschijn. Antalya is met jaarlijks 3220 uur zon een van de zonnigste plaatsen van Turkije.

De zuidpunt van Turkije bij Iskenderun langs de Middellandse zee tegen Syrië aan, is gemiddeld een van de warmste plaatsen. Dit komt voornamelijk omdat de winter hier mild is. Adana in de laagvlakte is zomers aan de zuidkust in de toeristische gebieden het heetst. In augustus is het hier overdag gemiddeld 34,3 graden.

Badseizoen
In Marmara en het noordelijke Egeïsche gebied loopt het badseizoen van juni tot september. In het zuidelijke Egeïsche gebied en aan de Middellandse Zee loopt het badseizoen van april tot oktober. Het badseizoen wordt korter naarmate men verder naar het oosten gaat. Heter wordt het alleen in het zuidoosten van het land. Aan de grens met Syrië is het in juli plaatselijk zelfs 40 graden. In Antalya is in augustus het zeewatertemperatuur gemiddeld 27 graden.

Boven de Egeïsche Zee waait de Meltemi. Deze wind ontstaat in de zomer en waait hard over de eilanden voor de kust.Op volle zee wordt windkracht 7 of 8 gehaald en vooral de Griekse eilanden merken dit.

Terwijl er zomers nauwelijks regen valt, gebeurt dit in de winter volop. Vanaf november tot en met maart valt veel neerslag aan de Turkse kust. Antalya is met een jaarlijkse neerslagsom van 1079 millimeter natter dan Nederland.

Dat geldt helemaal voor de bergen rond Finike ten zuidwesten van Antalya. Hier in het Lycië-gebergte valt jaarlijks meer dan 2000 millimeter per jaar. Het is de natste plek van Turkije, maar de meeste neerslag valt in de winter. De grote neerslagsommen worden veroorzaakt doordat vochtige zeelucht tegen het gebergte wordt opgedrukt. De andere kustgebieden in het westen en zuiden van Turkije zijn met ruim 700 millimeter even nat als Nederland.

Kustgebied langs de Zwarte Zee
Het Zwarte Zeegebied heeft een vrij mild klimaat met zachte winters en zachte zomers. In Zonguldak valt het hele jaar door regen. Dat komt omdat zomers een noordelijke wind waait en de vochtige zeelucht tegen het Pontisch gebergte aan botst. Zonduldak is met bijna 1200 millimeter per jaar een natte plaats in Turkije. Ondanks de regenval is er ruimte voor strandweer en het badseizoen loopt van juni tot september. In augustus is het zeewater hier gemiddeld 24 graden. Het gemiddelde maximumtemperatuur in augustus is 25 graden. Meer naar het oosten in Trabzon schijnt de zon minder dan in het zuiden. Met 1875 uur is Trabzon een van de somberste plaatsen van Turkije.

Centraal Anatolische hoogvlakte
In Centraal-Anatolië tussen de bergketens langs de noord- en zuidkust in, heerst een landklimaat. Het gebied kent droge, warme zomers en een zacht en aangenaam voor- en najaar. De winters zijn kouder en des te meer naar het oosten, des te kouder de winters worden. De temperaturen in Ankara variëren van 30 graden overdag in de zomer tot temperaturen even onder het vriespunt 's nachts in de winter. De nachten zijn ook koel in de zomer. Is het aan de kust 's zomers nachts 23 graden, in Sivas daalt de temperatuur tot gemiddeld 12 graden. Met jaarlijkse neerslagsommen van 300 tot 400 millimeter is het een stuk droger dan aan de kust. Al met al een klimaat waar het redelijk uit te houden is.

Het bergachtige oosten
In de bergachtige gebieden zijn de winters streng en op sommige plaatsen maakt uitgebreide sneeuwval de wegen maandenlang onbegaanbaar. In Erzurum op 1756 meter hoogte is het in januari 's nachts gemiddeld -11,7 graden. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 6,1 graden is het stukken kouder dan wij in Nederland meemaken.

Erzurum is niet alleen de koudste plaats van Turkije, het is ook de koudste plaats van de hele regio. Hier heerst een continentaal bergklimaat. Zomers is het wel warm als de temperatuur overdag oploopt naar gemiddeld 26 graden.

Ook de plaatsen Van en Sivas zijn met gemiddelde minimumtemperaturen rond de -8 graden behoorlijk koud in de winter. In de zuidoostelijke hoek van Turkije loopt lokaal de neerslag op tot meer dan 1500 millimeter per jaar.